...P A Ž N J A! ! !. Niste se ulogovali ili registrovali. Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete kako bi mogli koristiti sve opcije foruma...
Livada Forum - Banja Luka
Apoteka u kući - Printable Version

+- Livada Forum - Banja Luka (http://www.livadabl.com)
+-- Forum: O psima uopšteno (/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Forum: Zdravlje (/forumdisplay.php?fid=14)
+--- Thread: Apoteka u kući (/showthread.php?tid=206)


Apoteka u kući - ivana - 29-04-2010 11:25 PM

http://www.balkankinology.net
Jedan izbor preparata i lekova koji vam u svakom trenutku zlu netrebalo mogu zatrebati. Pa da pocnemo ovako:

1. Zavoji vise vrsta. Ja uvek praktikujem da imam jedan siroki i jedan uski zavoj. Do sada nismo imali na svu srecu neke ozbiljnije povrede osim rasecanja jastucica na sapama.

2. Flaster, za pricvrscavanja samog zavoja. Bolji mi se pokazalo u praksi pricvrscavanje zavoja flasterom nego klasicnim vezom, pogotovo kod opet bandaziranja sapa.

3. Vata- ne treba previse pisati o njoj siroka upotreba.

4. Stapici za usi sto siri. Kad je oko ciscenja usiju tu treba biti oprezan moze se cistit samo vanjski dio usne skoljke a nikako zavlaciti stapice u unutrasnjost usnog kanala jer u tom slucaju mozete ostetiti cak i bubnu opnu. Za bolje ciscenje uha imate preparate koji se nakapavaju u uho, tzv. ceruminolitike koji dosta dobro ociste unutrasnjog usnog kanala koju ne mozete ocistiti stapicem.

5. Jod. Koristim dve vrste joda i to: jod za ispiranje grla i usta i jod za rane. Kad pas ima uvecane krajnike i primetim belu sluz na njima (to se cesce desava kod mladjih pasa upala krajnika) onda se nakziprst stavi zavoj natopljen jodom za usta i grlo i ociste krajnici od te sluzi, u stvari to belo su bakterije koje se taloze na krajnicima. Takozvano tusiranje krajnika. Jod za rane malo je gusci i lepo susi samu ranu.

6. Bivacyn. Bivacyn preporucujem u spreju jer lakse se nanosi osim kod dubljih rana gde obicno koristim Bivacyin u prahu. (odlican antibiotik)

7. Dermo sprej, isto tako dosta dobar za rane sadrZi antibiotik hloramfenikol.

8. Neostomosan. Neostomosan uvek imam po par ampulica, dobro preventivno sredstvo protiv sugarca, demodikoze, svih gljivicnih oboljenja ubija buve i krpelje stiti psa 7 dana od istih i omiljen je kod LOVACA u lovu u sumi. Jeftin je ja ga koristim jednom mesecno u toplijim mesecima tokom godine.

9. Cinkvitaminska mast. Prizvodjac Veterinarski Zavod Zemun, kao sto samo ime govori cink isusuje ranice i obogacena je vitaminima te ubrzava zarastanje. Moja ocena je 5+

10. Flogocid. Opet isti proizvodjac ubija sva gljivicna oboljenja. Sadrzi uginule bakterije i gljivice kao t.z.v. mrtva vakcina kad se nanese na obolelo mesto tera organizam da pojaca odbranu opet ocena 5+

11. Hloramfenikol. Antibiotik na bazi penicilina kada pas ima upalu ociju (prepoznaje se po zelenom krmelju) nanosi se svega 3 dana pod doljnji kapak.
Ili Vazemycin-isto tako se može koristiti za konjuktivitis,2 puta dnevno 7 dana se nanosi na donji kapak.
Simptomi:Pas počne strašno da krmelji,a kasnije se oko počne crveniti!

12. Neomicin-deksametazon takođe veoma efikasno sredstvo za liječenje konjuktivitisa,a može se naci u obliku kapi ili masti u humanim apotekama. Naravno prije svega kodu konjuktivitisa najbolje je ispiranje ociju sa kamilicom, znaci prirodnim putem.

13.Carbo Medicinalis. OBRATITE PAZNJU NA OVO jako jeftin preparat! Koji SVI moramo da imamo u apoteci! UVEK ALI UVEK je prisutan kod mene, ako i u jednom trenutku posumljate da vam je pas OTROVAN! Odma se se stavi od 6 do 12 tableta (zavisno od velicine psa) direktno u grlo i zalije sa dec ili pola litre mleka. Naravno ovo sluzi samo kao prva pomoc jer ako sumnjate na trovanje trk veterinaru.

14. Streptoksazol. Proizvodjac Pliva Zagreb. Nije ga lose imati u slucaju da pas ima konstantan proliv ocena 5+

15. Toplomer. Ja koristim onaj digitalni brzi je i precizniji, normalno jedan koristimo mi a,drugi je za pse.

16. Velika sprica. Kad pas nece da jede posle ili usled bolesti ili ne voli npr supu od pirinca dobro dodje.


Malo i alternativne medicine:

17. Propolis prirodni antibiotik i antiseptik sterilise svaku ranu ubrzava zarastanje, moze i da se popije ne donosi nikada nikome nista lose ne moze da se pretera ocena 10+..

Denis i Drasko
_________________________________________

18. "Pentrexil" - Ampicilin kao antibiotik (penicilin) koji se sme davati kuji tokom trudnoce,
19. Bactrim (odlican za stomacne tegobe uzrokovane bakterijama, ipak prednost dajem Streptoksazolu - nazalost se ne moze naci uvek i u svakoj apoteci).
20. jos jedna mast dobra za zarastanje rana i obnovu tkiva je Ihtiol Camfor (Veterinarski Zavod Zemun), koristimo je nakon kupiranja usiju kod stenadi jer ne isusuje ranu (ne zateze konce) kao Cinkvitamiska pasta,
21. za dezinfekciju dubokih rana odlican je 'RIVANOL' (kupuje se u humanim apotekama).
22.Rivanol sol!,-dobra stvar i kod iscedka kod muzijaka a,
23.Prilikom odlaska u prirodu nije loše imati pri ruci jednu ampulu nekog antihistaminskog preparata, (protiv alergije), na primer SYNOPEN i dva sprica sa po dve igle. Neki psi su veoma osetljive na ubod insekata, kao sto su ose, pcele i slicni na njih, pa cesto se desi da pas ugine pre nego sto veterinar uspe da deluje. Pravovremeno delovanje antihistaminskim preparatima je jedini spas.
24.Ukoliko dođe do proliva psu napravite čaj od vodopije(cichorum intybus,gologuza,cikorija..) i date da popije,istog momenta (bukvalno 2 min)nestaju grčevi,bolovi i sam proliv
Ili jos jednostavnije skuhajte mu rižu i nek jede,proliv će nestati Smile..
25.Echinacea sp. Angustifolia, sp purpurea. Sp. Palida
Ehinaceu su koristili još indijanci kao lijek protiv rana prouzrokovanih kožnim prištevima, aknama i ozeblinama, no njena najveca upotreba bila je protiv ugriza zmija. buduci da jaca obrambena svojstva organizma. Zbog te karakteristike nalazimo je u mnogim farmaceutskim i kozmetickim proizvodima (tretmani protiv bora, iritirane kože)..biljka iz porodice Asteraceae, ima šuplju stabljiku koja dostigne od 50-100 cm visine. Listovi su uski, duguljasti i prekriveni sitnim dlacicama.
26.Matricaria chamomilla – Asteraceae ( kamilica )
Sadrzi veliki broj jedinjenja koja pripadaju razlicitim grupama farmakoloski aktivnih satojaka. U njoj se nalaze seskviterpenski laktoni najpoznatiji su prohamazuleni matricin I matrikarin, 0,3 – 1,5 % etarskog ulja u cvastima se nalaze diciklospiroeteri te flavonoidi.

Pojedini sastojci eterskog ulja I spiro etri djeluju antimikrobno, hamazulen I seskviterpenski laktoni su antiinflamatorna jedinjenja ( smanjuju upalne procese). Pomaze brzem zarastanju ostecenog tkiva, stimulise metabolicke procese koze te smenjuje upalne procese.
27Salvia officinalis- Lamiaceae ( Zalfija, Kadulja )

List sadrzi etersko ulje 1,5-2,5% osnovni sastojci su monoterpeni tujon (30-60%), cineol (15%) ova biljka sadrzi jos flavonoidne heterozide, rozmarinsku kiselinu idr.
Biljka I njeni ekstrakti ( vodeni, alkoholni i dr.) djeluju antimikrobno, spazmoliticki i adstrigentno. Za definisane extracte zelfije i pojedine sastojke potvrđeno je antioksidativno djelovanje.
Preporucuje se koristenje spolja za ispiranje u obliku infuzuma ( caja ). Kontraindikovana je primjena tokom trudnoce uopste interna primjena zalfije nije preporucljiva zbog mogucnosti da budu izazvane epolepticke konvulzije ( djelovanje tujona i tujilalkohola)
28.Propolis

Propolis je dragocjen proizvod koji stvaraju pcele iz balzamskih smola koje prekrivaju pupoljke i koru drveca.Sastoji se od oko 60% smola i balzama, 5-10% aromatskih tvari medu kojima i esencijalno ulje, 5-10% flavonoida, malih kolicina vitamina, minerala i tragova polena, cija procentualna zastupljenost varira. Kako potvrduju moderna naucna i mikrobiološka istraživanja najefikasnije supstance koje sadrži propolis su dva flavonoida galagin i pinocembrin skupa sa esencijalnim uljem, snažno aromatiziranim ishlapljivim uljem bogatim funkcionalnim supstancama.
Propolis kao prirodni antibiotik djeluje aktivno protiv velikog broja bakterija (Clostridium spp., Escherichia coli, Staphylococcus spp. , Streptococcus spp), gljivica i virusa, a posebno značajno je djelovanje protiv virusa hepresa (Herpes Simplex).
Protivupalno djelovanje zasniva se na efikasnoj kombinaciji više aktivnih sastojaka, od kojih je posebno značajan fenetil estar kafeinske kiseline(CAPE) iz propolisa, koji također posjeduje i antitumorsku aktivnost.
Ubrzana epitelizacija i zarastanje rana , kao i sudjelovanje u procesu obnavljanja oštećenog tkiva, najvažniji su učinci.
29. ZA SJAJNU I GUSTU DLAKU - KASIKA PASTETE ILI NEMASNOG SIRA ILI POLA KONZERVE SARDINE BEZ ULJA, U TO SE DODA KASICICA MLJEVENE LJUSKE OD JAJETA (KOJE NIJE BARENO), KASICICA DJEVICANSKOG MASLINOVOG ULJA I POLA KASICICE PIVSKOG KVASA.-
30..Za jačanje imuniteta svaki dan dati psu kašičicu meda,pomješanu sa mlijekom..ili kašičica meda sa 5 kapi propolisa..

Savjeti su jako dobri,ja preporučujem da ih koristite čisto kao prvu pomoć,pogotovo što se tiče antibiotika.Ne uzimajte zdravlje psa na svoju ruku,ukoliko niste stručni nego se obratite veterinaru!!


RE: Apoteka u kući - Astosem - 02-06-2010 07:29 PM

U ovu dobru zbirku ja bi dodala i sledece- kamfor mast,jako dobra mast za zarastanje rana, a baza joj je tot-mast, zatim aktivni ugalj-protiv proljeva ima ga u svim apotkama a i kod veterinara manja pakovanja, i po meni najbolji bivacyin je u tubi, znaci kao mast. eto tolikoEhej


RE: Apoteka u kući - DARIUS LAND - 02-08-2010 08:08 AM

10 NAJČEŠĆIH TROVANJA HUMANIM LEKOVIMA


Prema poslednjim statistikama koje vode veterinarske zdravstvene organizacije u Evropi i SAD-u, više od pola poziva koje dobijaju njihove hitne službe za pomoć pri trovanju, dešavaju se u kućnim uslovima, tako što ljubimci pojedu lekove ukućana. I pri najvećim merama opreza, nesreće se dešavaju. Ovde ćemo navesti neke od najčešćih vrsta lekova koje se mogu naći i u našim domovima:

NSAID –Nesteroidni antiinflamatorni lekovi koji se kod ljudi koriste u slučajevima bolova različitog porekla, reumatoidnog artritisa, osteoartritisa (Diklofenak, Rapten-K, Brufen, Nimulid, Caffetin). Nekada samo jedna do dve tablete mogu dovesti do teških problema kod organa za varenje ( oštećenja želuca i creva praćena povraćanjem, povraćanjem sukrvice i krvi, oštećenjem bubrega)
Acetaminofen (Tylenol) Ovaj lek je posebno opasan za mačke, jer i jedna jedina tableta može biti fatalna - dovodi do oštećenja crvenih krvnih zrnaca. Kod pasa, ovaj lek dovodi do oštećenja jetre, a u većim dozama kao kod mačaka, utiče na crvena krvna zrnca.
Antidepresivi Prekomerna doza može dovesti do ozbiljnih neuroloških poremećaja. Neki antidepresivi deluju kao stimulansi i dovode do opasnog ubrzanja rada srca, krvnog pritiska i telesne temperature. I kod ovih lekova samo jedna jedina pilula može biti dovoljna da dovede do ozbiljnih problema.
Benzodiazepini i lekovi za spavanje (Bensedin, Diazepam, Xanax, Lexilijum, Apaurin) Iako su ovi lekovi predviđeni za smirivanje i lakše spavanje kod ljudi, kod više od polovine pasa mogu izazvati sasim suprotan efekat. Kod druge polovine ljubimaca će dovesti do teške letargije, nekoordinisanog kretanja, usporenog disanja. Kod mačaka neke vrste benzodiazepina mogu dovesti do otkazivanja funkcije jetre.
Beta-blokatori (Metoprolol, Prinorm, Atenolol, Bisobel i sl.) su lekovi koji se dosta često sreću u domovima vlasnika sa povišenim krvnim pritiskom, angine pectoris, aritmije, profilakse migrene. Ovi lekovi u malim dozama mogu izazvati teža trovanja kućnih ljubimaca. Prekomerne doze dovode do ozbiljnog pada pritiska i usporavanja rada srca.
Kontraceptivna sredstava. Srećom ako životinje uzmu male doze ovih lekova, neće im se ništa dogoditi. Međutim velike doze estrogena ili estradiola mogu dovesti do supresije koštane srži, naročito kod ptica. Takođe, ženke koje nisu sterilisane su pod povećanim rizikom štetnih nuspojava trovanja estrogenom.
ACE-inhibitori (Zorkaptil, Enalapril, Lisopress, Monopril) lekovi koji se opet koriste kod povećanog krvnog pritiska kako vlasnika tako i ljubimaca. Ali i ovde predoziranje dovodi do pada krvnog pritiska, vrtoglavica, slabosti. Ovi lekovi su nešto manje štetni od predhodno navedenih, tako da ako je životinja uzela “malu” količinu, potencijalno je moguće pratiti je kod kuće, osim ako jedinka već nema dijagnostikovano oboljenje bubrega ili srca.
Preparati za bolesti štitne žlezde (Thyrozol) Ako kojim slučajem psi dođu do ovih lekova, retko dođe do problema jer su doze za pse veće nego one za ljude. Međutim akutno predoziranje kod mačaka i kod pasa može dovesti do podrhtavanja mišića, dahtanja, uznemirenosti, ubrzanog rada srca, kao i agresije.
Hipolipemici-sredstva za snižavanje nivoa masti u serumu (Zocor, Lipidra) Prekomeran unos ovih lekovadovodi do povraćanja i mekane stolice. Ozbiljni poremećaji se dešavaju kod dugotrajne upotrebe, a ne od jednokratnog uzimanja.
Psihostimulansi (Concentra) - amfetamini i metilfenidati. Čak i minimalne doze mogu biti fatalne po jedinku. Ukoliko ga životinja pojede dolazi do tremora, napada, povećane telesne temperature i srčanih problema.
Osnovni savet je da ne ostavljate lekove na mestima koja su Vašim kućnim ljubimcima dostupna. Nemojte se zavaravati da oni nisu u stanju da otvore kutiju ili bočicu sa lekovima, čak ni Vaša torba neće im često predstavljati prepreku! Takođe, treba naglasiti da lekovi koji su bezbedni za decu ne moraju biti bezbedni i za Vaše ljubimce. Životinje metabolišu neke lekove sasvim drugačije od ljudi. Čak i naizgled bezazleni biljni preparati mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Ako ste sigurni da je Vaš ljubimac progutao lekove, hemikalije ili biljke koje nije trebao da konzumira, obratite se što pre vetrinaru i obavzno, ako je moguće, ponesite ambalažu leka ili hemikalije.


Dr vet.med. Tatjana Stevanović
sertifikovani stomatolog za pse,mačke i glodare